Soloshow "Extended View" at Galleri Fagerstedt 2015

MANIPULATED SHADOWS. järnstavar, akvarellfärg på golv och vägg

EXTENDED VIEW
PER KESSELMAR
Nya verk
15 januari – 15 februari 2015
ARTIST TALK lördag den 24 januari 2015

Det är med stor glädje som GALLERI FAGERSTEDT presenterar Per Kesselmars första separatutställning i galleriet, utställningen EXTENDED VIEW. Per Kesselmar måste anses som en av Sveriges bästa målare i den minimalistiska genren. Vi möter ett gränslöst måleri, utsträckt i tid och rum, som lika väl handlar om färg och ljus som om skugga och mörker. Med ytterst enkla och poetiska medel skapar han synintryck och upplevelser av måleriets yttersta gränser.

 PER KESSELMARS minimalistiska måleri interagerar med och utmanar vårt seende. Det får oss att observera rummet, ytorna, ljuset och skuggorna så som de för tillfället uppenbarar sig. Han laborerar med den vita färgen i flera lager i olika nyanser, han installerar minimala objekt i rummet där ljuset faller som bäst. Ytterst nyanserat och välbalanserat har han bemålat ytor av bly eller järn. Han låter återsken, reflektioner och skuggbildningar förlänga verken på väggen och i rummet. Hans verk är finstämda och poetiska, de talar tyst som en viskning men har en tendens att växa och expandera med ljuset och med tiden.Här behöver vi ge seendet den tid som det behöver, se ytorna som talar till varandra, färgerna som framträder på näthinnan, rörelserna… allt framträder så småningom för den som observerar noga.

Per Kesselmar är född 1960 i Stockholm där han bor och verkar. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan (examen 1990) och vid Valands Konsthögskola (examen 1986). Han har varit verksam med många separatutställningar i Sverige sedan 1993, har fått flera stipendier, bl a från Konstakademin, och är representerad vid svenska museer, bl a Moderna museet i Stockholm.
LÄS MER OM KONSTNÄREN HÄR

WIDE SCREEN. 2014. Olja på aluminium. 180x90x0,3 cm

14 JANUARI 2016
Release på galleriet för filmen EXTENDED VIEW om Per Kesselmar och hans konst. Producerad av Per Kesselmar och Olle Norgren med stöd av Längmanska kulturfonden

Sabrina Möllers interview with the artist PER KESSELMAR in Galleri Fagerstedts booth at VOLTA ART FAIR. Read it here

Anna Brodow recenserade Per Kesselmars utställning i Svenska Dagbladet, LÄNK TILL ARTKELN HÄR

Ladda ned artikeln som pdf här:

Omkonst - Susanna Slöör skriver om Per Kesselmars utställning, följ länken här: "Sökande skillnadens uppkomst"

Ladda ned artikeln som pdf här:

Elisabeth Fagerstedt har även curerat Per Kesselmars separatutställning FULL VIEW på Uppsala konstmuseum 2009 samt utställningen IN OPPOSITION i Botkyrka konsthall 2003 med Per Kesselmar och Matthias van Arkel